Русия е била предупредена от Иран за възможна мащабна “терористична операция

...
Русия е била предупредена от Иран за възможна мащабна “терористична операция
Коментари Харесай

Иран е предупредил Русия за готвен терористичен акт преди нападението в Москва

Русия е била предизвестена от Иран за допустима огромна “терористична интервенция ” на нейна територия преди масовото убийство в концертната зала край Москва предишния месец, съобщи Ройтерс, като се базира на трима източници, осведомени с въпроса.

При най-смъртоносната офанзива в Русия за последните 20 години, осъществена на 22 март, въоръжени мъже откриха огън с автоматизирани оръжия в концертната зала в Подмосковието “Крокус сити хол ” и убиха минимум 144 души. Групировката “Ислямска страна ” пое отговорност за нападението.

“Дни преди нападението в Русия Техеран е предал на Москва информация за допустима огромна терористична офанзива на територията на Русия, получена по време на разпити на задържани във връзка със смъртоносни бомбени атентати в Иран ”, сподели един от източниците.

Министерството на разузнаването на Иран заяви през януари, че е арестувало 35 души, забъркани в два атентата, извършени на 3 януари в югоизточния град Керман, при които починаха близо 100 души. На 19 януари Министерството сподели, че е арестувало пълководец на “Ислямска страна – Хорасан ” – афганистанското поделение на “Ислямска страна ”. Групировката пое отговорност за детонациите в Иран, които бяха най-смъртоносните от Ислямската гражданска война през 1979 година до момента. Източници от американското разузнаване обявиха от своя страна, че “Ислямска страна – Хорасан ” е направила както офанзивите в Иран, по този начин и стрелбата в Москва на 22 март. 

Преди време “Ислямска страна ” беше окупирала огромни територии в Ирак и Сирия и призоваваше за набези в западни страни, само че през 2017 година организацията беше оповестена за разгромена. Въпреки това “Ислямска страна – Хорасан ”, един от най-страховитите клонове на групировката, още веднъж насочи вниманието на света към организацията с осъществяваните от нея огромни кръвопролития, отбелязва Ройтерс.

Втори източник, който също пожела анонимност, съобщи, че в данните, които Техеран е дал на Москва за идна офанзива, е липсвала съответна информация по отношение на времето и точната цел. “Те (членовете на “Ислямска страна – Хорасан ”) са получили указания да се приготвят за забележителна интервенция в Русия… Един от терористите (арестувани в Иран) е споделил, че някои членове на групата към този момент пътуват до Русия ”, сподели вторият източник.

Трети източник, почитан чиновник на службата за сигурност, е декларирал, че “тъй като Иран от години е жертва на терористични офанзиви, иранските управляващи извършиха задължението си да предупредят Москва въз основа на информацията, получена от тези задържани терористи ”, сподели той.

Източник, осведомен с американската разследваща информация за идна офанзива в Русия, съобщи, че тя се основава на прехванати “разговори ” измежду бойците на “Ислямска страна – Хорасан ”.

Министерството на външните работи на Иран не отговори на молбата за коментар по въпроса. Белият дом също не разяснява тематиката. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи през днешния ден, че няма информация за това Иран да е предизвестил Москва за “терористична интервенция ” в Русия преди нападението в концертната зала предишния месец. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР